woensdag 12 december 2012

Rellen in de hoofdstad


Het volgende gebeurde ondertussen al een maand of twee geleden. Maar het lijkt me toch de moeite waard om dit verhaal nog op m'n blog te zetten:

In de ochtend van maandag 22 oktober waagden we ons met de bus naar het centrum van Dakar. Lucile had er een fietswinkel opgemerkt waar we misschien wel aan geschikte fietsen konden geraken om met pak en zak de Senegalese wegen te trotseren. Nog voor de bus zijn eindhalte bereikt had, moesten we afstappen.  Om een nog onbekende reden weigerde de buschauffeur zijn traject af te ronden. Er bleek ‘iets’ aan de hand te zijn in het centrum.
We liepen te voet verder naar onze fietshandel. Opvallen veel voetgangers liepen in de richting van de stadskern. Wat er ook gaande was, het moest blijkbaar veel interesse hebben opgewekt bij de inwoners van Dakar. Eenmaal binnen in de winkel vroegen we wat er zich afspeelde in de straten verderop. De eigenaar vertelde ons dat een bende jongeren de boel er kort en klein sloeg. De relschoppers zouden onze richting uit komen dus begonnen ze haastig alle fietsen en scooters binnen te plaatsen om geen schade op te lopen. De laatste tweewieler was nog niet binnengedragen of we konden de bende al zien naderen. Gewapend met ijzeren staven en stenen joegen ze voorbijgangers de schrik op het lijf. Elke auto moest eraan geloven, allen beblutst en met stukgeslagen ruiten. We brachten onszelf natuurlijk in veiligheid achter de gesloten poorten van de winkel. Één deur bleef open voor nieuwsgierige kijkers. Wanneer de rust wat was teruggekeerd, openden de boetiekjes hun deuren weer en konden wij verder zaken doen met de fietsenverkoper. 
Toen we nadien naar het stadscentrum liepen -we zouden de fietsen later afhalen-, zagen we een zwarte rookpluim in de verte. Eenmaal ter plaatse, bleek het een bus te zijn die door de relschoppers was tegengehouden en in brand werd gestoken. Een grote menigte stond erbij en keek ernaar. Verschillende toeschouwers waarschuwden ons dat we de hoofdwegen beter konden mijden. De 'manifestanten' liepen immers nog steeds door de straten. Zo wandelden we, gegidst door een dakarois, door de straatjes van Dakar. We moesten opletten waar we liepen. Overal lagen glasscherven. Natuurlijk kon je van ieders gezicht aflezen dat ze niet met de rellen waren gediend.

Achteraf kwamen we te weten wat de precieze reden was van de onrust in de hoofdstad. De bende jongeren bleken aanhangers van de marabout Cheikh Béthio Thioune uit Thiès. Hij zou schuldig zijn aan de moord op twee van zijn leerlingen, of toch tenminste medeplichtig. In afwachting van zijn proces, verbleef hij in een cel in de gevangenis van Dakar . Dit nieuws werd door de rest van zijn aanhangers met veel onbegrip onthaald en zij besloten in opspraak te komen tegen zijn hechtenis. Helaas verliepen deze protesten dus niet bepaald vreedzaam.




(Vanaf min 8 zie je de bus die in lichterlaaie staat)


voor wat meer info:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten